Minun on ollut tarkoitus tehdä pataleipää jo monta kuukautta, mutta jostain syystä en ole ehtinyt. Mutta nyt kun Tuukka suostuu nukkumaan muuallakin kuin sylissä, oli paras hetki leipoa! Olenkin tehnyt tätä jo kaksi kertaa! Ensin puurohiutaleilla ja toisella kerralla auringonkukan siemenillä.
Perusohje menee siis näin:
1tl kuivahiivaa (tai herneen kokoinen nokare)
7dl vehnäjauhoja
1-2tl suolaa
3 1/2 dl vettä
Lisäksi voit lisätä pari desiä puurohiutaleita, 1dl siemeniä tai korvata osan jauhoista esimerkiksi ruisjauhoilla. Itse en pidä täysin valkeasta leivästä niin lisään aina vähintään kaurahiutaleita taikinaan.
Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.
Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja anna kohota vielä puoli tuntia.
Pane kannellinen, 2–3 litran uunipata kylmään uuniin ja käännä uuni 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut pöydällä puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista ja nosta taikina tulikuumaan öljyttyyn pataan. Tee pinnalle muutama koristeviilto ja ripottele päälle hivenen jauhoja niin saat kauniin leivän. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin puoleksi tunniksi.. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä vartin verran.
Ja voi kuinka kaunis ja maukas leipä siitä tulikaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti